Colofon

Redactie:

Jan Geert
Dennis
Fleur
Juultje
Ivo
Ellen
Naomi
Max
Martijn

Mail de redactie

Sponsoren
Klein Westland


Palletcentrum Ulft

Sporthal de PolCafetaria 't Middelpunt


Graafschap Midden

VRIJDAG - Boer Henk in Zelhem

Alle kids staan weer fris en fruitig bij de koepel. De avonturen van de woensdagnacht en donderdagochtend zijn weer enigszins ingewerkt en we zijn klaar om nog een dagje te knallen met z’n allen! Bij de koepel kwam de boef met de banaanweer langsrijden. Tot grote onvrede van de kids.

Gelukkig hadden we een manier bedacht om de banaan terug te verdienen. Namelijk met het douanespel! De opdracht voor de kinderen was om zo veel mogelijk muntstukjes van de ene naar de andere kant van het bos te smokkelen. de kinderen namen deze opdracht erg serieus en zorgden met z’n allen voor €1000,- om de banaan terug te kopen!!

Ook waren de hutten inmiddels niet meer wat ze geweest waren. Na een week lang een soort eigen huisje te creëren waarin alles kan en mag staan, vonden de kids het toch ook wel heel leuk om alles te slopen! Het ging geweldig snel, de groepjes konden dus al snel door met het douanespel. Na het douanespel was het tijd voor het middageten, gezellig met z’n allen in een kringetje op de plek waar de hut gestaan had. Het was zelfs zo gezellig dat de groepjes met elkaar aan het stoeien gingen onder het eten.

Het maakte allemaal niet meer uit. Het was vrijdagmiddag en de week was bijna ten einde, de kinderen hadden het leuk en de week kan niet meer stuk! Na het middageten kwamen de papa’s en mama’s! er was ook nog eens een nieuw spel om te spelen met ze, extra reden voor heel veel papa’s en mama’s dit jaar dus!

Bij het verzamelen op de open plek komt boer Henk plotseling tevoorschijn. Hij is erg verdrietig en vertelt dat hij Henrieke kwiet is. Iedereen leeft erg met boer Henk mee, omdat ze het erg zielig vinden dat hij zijn vrouw kwijt is. Maar Henrieke is zijn vrouw helemaal niet! Henrieke is zijn koe!

We besluiten met z’n allen een vrouw voor boer Henk te gaan zoeken, hiervoor moeten de papa’s en mama’s een spellenparcours afleggen. Het gaat van stropdas knopen tot groepssessie ’s . de ouders zijn erg enthousiast, zelfs bij pimp je papa en mama! De winnaars van elk groepje gaan met elkaar nog een quiz aan. De papa of mama met de meeste punten is de winnaar, en boer Henks nieuwe partner. De mama van Rianne wordt boer Henks nieuwe vrouw.

Ondertussen komen de bezoekers van de hele week (het hele bananenvliegtuig) op het podium. We helpen de piloot zijn geheugen terug te krijgen en komen erachter dat de chinees in de cockpit van de piloot gekropen is onder het vliegen met de awsome big banaan, en dat hij het vliegtuig neer heeft laten storten (hij kan natuurlijk niet vliegen!). Door deze crash was de piloot zijn geheugen kwijt.

Uiteindelijk is dus alles goed gekomen, en de bezoekers gaan met de politiewagen naar Schiphol om allemaal terug te vliegen naar hun eigen land. De kindjes gaan naar huis en de KVK 2011 is alweer ten einde, wat gaat het snel...

De toren in het bos

Één van de meest besproken objecten tijdens de Kindervakantieweek 2011 was de toren in het Bos. De eerste reactie was die van de Algehele Leiding, zij waren onwetend over het plaatsen van deze toren.  Met behulp van 3 vrijwilligers (in de voorbereiding) en 4 vrienden van de KVK is de toren geplaatst op vrijdag 29 juli 2011, de avond voor de officiële start van de opbouw van de KVK 2011.

Helaas lekte het nieuws al redelijk vlot uit, wat er had plaatsgevonden en een echte verassing was het niet meer. De reacties die we kregen waren louter positief en de toren mocht blijven staan mits er geen kinderen in klommen. Na de eerste indrukken volgde al toevoegingen aan de toren, meerdere vrijwilligers brachten (sfeer) verlichting mee om in de toren te hangen en zodoende de “Open Plek” van verlichting te voorzien.

Na de lawaaioptocht arriveerden de kinderen in het bos en ook zij zagen der verkeerstoren van het Pelikaanse Vliegveld voor het eerst. Nog nooit zoveel kinderen gehoord over een toren die nog hoger, groter, beter etc. zou worden. Een goede motivatie voor de kinderen om de maandagochtend veel pallets naar de locatie van de hutten te slepen en enthousiast te beginnen aan hun hut/toren.

Ook de ouders waren onder de indruk van de toren en de waardering klonk door in hun reacties. Voor ons zeker een goede motivatie om voor volgend jaar een nieuw idee uit te werken.

Nu het einde van de KVK 2011 inzicht is en ook de toren verwijderd zal gaan worden uit het bos, volgt hier een korte instructie over het zelf bouwen van een dergelijke toren. De toren kan natuurlijk multifunctioneel ingezet worden en is van absolute toegevoegde waarde voor uw huis en tuin. Enkele variaties zijn natuurlijk: de vuurtoren en de toren van Pisa (indien niet waterpas).

HANDLEIDING VOOR UW EIGEN TOREN:

De basisvariant van de toren bestaat uit een 5 verdieping hoge toren, waarbij de vloer tussen de 4de en 5de verdieping een uitkijkplateau kent. De hoogte bedraag ongeveer 6 meter (de vrijwilligers schatting lagen tussen 5 meter en 3 centimeter en 6 meter en veertig centimeter). We gaan er vanuit dat de waarheid in het midden ligt. Om deze toren te bouwen raden wij aan KVK gecertificeerde materialen, producten en gereedschap te gebruiken.

Algemeen:
• Bereidingstijd: circa 5 uur (3 pers.)
• Opbouwtijd: circa 3 uur (7 pers.)
• Techniek: Timmeren, Schroeven, Zagen

Materialen voor de basisvariant: (5 verdiepingen)
• 26 pallets van gelijke grootte (bij voorkeur Wedeflex: Licht en Dicht daardoor zeer kindvriendelijk)
• Onmundig veel Spax spaanplaatschroef kruiskop 4mm x 50mm
• Onmundig veel Spax spaanplaatschroef kruiskop 4mm x 100mm
• 6 Lange balken (hardhout)
• 23 hardhouten terrasdelen
• 4 Hardhouten grond ankers, circa 1,5 meter lang

Gereedschap
• Hamer
• Tang
• Elektrische, mits voorzien van accu, cirkelzaag
• Elektrische, mits voorzien van accu, boormachine
• Grondboor
• (Hobby) Bats
• Waterpas
• Touw
• Voorhamer

Voorbereiding: ( circa 5 uur / 3 pers)

Stap 1:
de 1ste verdieping: Plaats 4 van de pallets in een de vorm van een vierkant en verbind de hoekdelen van elk van de pallaets met elkaar met behulp van de Spax schroeven: 4mm x 50mm. Onze ervaring is dat de Hitachi Accuboor inclusief een goede bitset, veruit het beste resultaat oplevert. Indien de schroef te kort lijkt, doordrukken zodat deze verzinkt in de pallets waarin de schroef verdwijnt.

Stap 2:
De 2de verdieping wordt het zelfde gemaakt als de eerste, plaats 4 pallets in een vierkant en verbind de hoekdelen met middels de  Spax schroeven: 4mm x 50mm.

Stap 3:
Plaats de reeds gemaakte kubussen op elkaar, demonteer één van de pallets en gebruik 8 planken om verdieping 1 en 2 met elkaar te verbinden. Prefab deel 1 is na het verbinden van de kubussen gereed.

Stap 4:
Om een ingang te creëren dient er een stuk uit een willekeurig pallet gezaagd worden van de eerste verdiep. Maak de ingang niet te groot en laat vooral de balk aan de achter kan van de pallets intact t..b.v.  De stevigheid van de toren.

Stap 5:
Maak van 4 pallets een vierkant, waarbij de hoekpunten aan elkaar worden geschroefd. Dit zal verdieping 3 zijn.

Stap 6: Maak op dezelfde manier een vierkant van pallets en stapel deze op de  reeds gemaakt 3de verdieping.

Stap 7:
Plaats de reeds gemaakte kubussen op elkaar, demonteer één van de pallets en gebruik 8 planken om verdieping 3 en 4 met elkaar te verbinden. Prefab deel 2 is na het verbinden van de kubussen gereed.

Stap 8:
Plaats 5 van de lange hardhouten balken als het volgende figuur en schroef deze aan elkaar. Voeg ,van de resten om de balken even lang te maken, klosjes toe op de onderliggende balken en op de plek waar deze naar buiten uitsteekt.

Stap 9:
Plaats de hardhouten terrasdelen rond om het frame van de balken van stap 8. We beschikken nu voer Prefab deel 2.

Stap 10:
Verplaats de prefab delen naar de beoogde locatie bijvoorbeeld in het bos bij een boom.

De Opbouw: (3 uur 7 pers.)

Stap 1:
De ondergrond dient gelijk te zijn om te voorkomen dat de toren alleen voor de toren van Pisa kan worden gebruikt.

Stap 2:
Plaats Prefab deel 1, op de beoogde plek en bepaal of deze water pas staat. Indien het antwoord ja is bepaald dan de hoekpunten waarop de grondankers moeten komen en verwijder Prefab deel 1 van de beoogde locaties.

Stap 3:
Boor met de grondboor de beoogde gaten, indien mogelijk sla de ankers goed vast met een voorhamer de grond in.

Stap 4:
Plaats vervolgens prefab 1 ver de ankers in de grond en verbindt de fundering met prefab deel 1.

Stap 5:
Plaats prefab deel 2 op prefab deel 1 en klim in de toren om de 2 prefab delen met elkaar te verbinden doe dit door een pallet te demonteren den balkt te gebruiken om de torendelen aan elkaar te zetten.

Stap 6:
Laat 2 man in de toren klimmen en gooi een touw over de toren. Verbind 1 eind aan het achthoekig terrasdeel en het ander eind verdwijnt over de toren. 4 man pakken de 8 hoek op en geven het aan de 2 op de top van prefab 1 en 2  plateau op. De zeven man trekt aan het touw en fungeert als hijskraan.

Stap 7:
Schroef het terrasdeel vast aan prefab deel 2 met de Spax spaanplaatschroef kruiskop 4mm x 100mm.

Stap 8:
Er zullen in deze stap acht pallets één voor één  naar boven worden gehesen en gelijk vastgezet.
Plaatst de pallets op de rand van de achthoek en ga zo rond totdat een achthoek van pallets in ontstaan. Door het rondom vest zetten wordt voorkomen dat er beweging in de wanden zit.

Stap 9:
Verbind de onderkant van het plateau aan  een boom voor meer stabiliteit.

Het werk zit erop en een eindresultaat als hieronder zal gerealiseerd zijn:

Dagboek van groep 10

Bananenshow

Bekijk hier dagelijks de Bananenshow met Ivo Nieuwe...

Eindlied 2011

Melodie: Het Bananenlied van De Boswachters

Zondag kwam er uit de lucht
Een vliegtuig snel omlaag
En daarin zat een piloot
Die was een beetje vaag
Aan boord bevond zich meer
dan één verdwaalde passagier
Ook een awesome big banaan
En die hebben we nu hier
En de piloot zei:
Ja, ik heb een banaantje
Ik heb een banaantje vandaag
Geen radijsjes ook geen mooie
Geen witte en geen rooie
Maar ja, ik heb een banaantje
Ik heb een banaantje vandaag

Maandag bouwen aan de hut
Net hamertje tik
Sla een spijker in een plank
Dat geeft een hele kick
Dinsdag een wit t-shirt aan
Het vieze handen spel
Maar moeders die kan wassen
En dus redden we ons wel
En de piloot zei:
Ja, ik heb een banaantje
Ik heb een banaantje vandaag
Geen radijsjes ook geen mooie
Geen witte en geen rooie
Maar ja, ik heb een banaantje
Ik heb een banaantje vandaag

Ook zijn de vrijwilligers
Heel erg goed verwend
Uit eten bij een vriendengroep
Het was echt ongekend
Dus voor de verandering
Die vette hap eens niet
Of gaat nu de Zelhemse
Horeca failliet?
En de piloot zei:
Ja, ik heb een banaantje
Ik heb een banaantje vandaag
Geen radijsjes ook geen mooie
Geen witte en geen rooie
Maar ja, ik heb een banaantje
Ik heb een banaantje vandaag

Woensdag een survivalspel
Weer schone kleren mee
Bonte avond, kopje soep
We hebben lol voor twee
Daarna de nachtwandeltocht
’t Is donker in het bos
Maar er is toch niemand bang
Want niemand is de klos
En de piloot zei:
Ja, ik heb een banaantje
Ik heb een banaantje vandaag
Geen radijsjes ook geen mooie
Geen witte en geen rooie
Maar ja, ik heb een banaantje
Ik heb een banaantje vandaag

Donderdag de ochtendgym
En dan het zwembad in
De middag die is lekker vrij
Dus snel het bedje in
Vrijdag weer met frisse moed
De laatste dag breekt aan
En het komt uiteindelijk goed
Met die awesome big banaan!
En de piloot zei:
Ja, ik heb een banaantje
Ik heb een banaantje vandaag
Geen radijsjes ook geen mooie
Geen witte en geen rooie
Maar ja, ik heb een banaantje
Ik heb een banaantje vandaag