ZONDAG - Smoks Hanne in Zelhem

ZELHEM - In grote getalen kwamen ze er weer aan. Sommigen lopend, anderen op de fiets en nog weer anderen kwamen met de auto. Verder waren de straten van Zelhem uitgestorven. Geen spelende kinderen en ook geen roepende vaders en moeders. Er hing een vreemde stilte boven het dorp. Er slopen zwarte katten door de tuinen en als er een zuchtje wind door de bomen ruiste nam deze een vreemd geluid mee. Het leek wel een... gillende lach...

De enige plaats waar je ouders en kinderen kon horen praten was in sporthal ‘De Pol’. Daar was absoluut GEEN stilte. Overal stemmen. Stemmen van mama’s die nu al afspraken met elkaar aan het maken waren om deze week even rustig te gaan shoppen. Stemmen van papa’s die het hadden over het biertje dat nu tussen de middag al gedronken kon worden. Maar vooral veel, héél veel kinderstemmen, die gespannen op de uitslag van de groepsindeling zaten te wachten. Alleen de vrijwilligers zaten wat stilletjes langs de kant. Het hart bonsde hen weer in de keel. Ze zeiden het niet hardop, maar het stemmetje binnen in hen riep bijna; ‘Zijn het er dit jaar toch weer zo veel??!’ Ach ja, en dan krijgt een simpel; ‘één, twee, drie... ssssssst’, bijna niemand stil.

 Gelukkig kon de kersverse nieuwe presentatrice van de kindervakantie week, Lizzy, de ouders er met hun aandacht een beetje bijtrekken en ging de uitleg (hopelijk) niet het ene oor in en het andere weer uit. Dus toen iedereen weer volledig op de hoogte was, kwam de tijd om weer naar huis te gaan. Of toch niet...

Daar was het opeens. Niet meer in de wind van de bomen, maar hier. Hier in ‘De Pol’. Het was een schreeuw. Nee, het was iets anders, iets hysterisch. Het was een lach. Het was een krijsende, oorverdovende LACH! Wat er volgde was mist en duisternis, de storm was binnen en het liep rond door de sporthal. Kinderen schreeuwden, ouders deinsden achteruit en vrijwilligers bleven geschrokken zitten. Je hoorde de vraag rond gaan; ´Is dit haar nou? Is dit de vrouw waar we het in Zelhem al meer dan 100 jaar over hebben?’. De vrouw met de schaterlach kwam het podium op en vertelde aan iedereen dat zij haar magie kwijt was. Ooit was zij tegen een boom aan gevlogen en nu werkte het niet meer zo goed. Er kwam een wirwar van woorden uit haar mond. Maar hoe eng ze eerst ook had geleken, eigenlijk was het best een vriendelijke vrouw, een beetje vreemd, misschien zelfs gek, in ieder geval behoorlijk ontspoort, maar niet onaardig. Al met al vroeg zij de kinderen om hulp. En zij hebben haar beloofd daar morgen mee te beginnen. De vrouw danste in het rond en stormde daarna het podium af. Ze keek nog éénmaal achterom, zwaaide met haar bezem en vloog weg.

Het enige wat ze achterliet was een verdwaasd publiek. Ja lieve kinderen, ouders en vrijwilligers, dit was ze, dit was ze echt, dit was de meest besproken vrouw van Zelhem, dit was... SMOKS HANNE!

En dìt was uw kindervakantieweek reporter vanuit het betoverende Zelhem, slaap lekker.

Angelie Wassink

SmoksTV