2008: Nar Sirolf wordt Ridder

Nar Sirolf wordt Ridder

 

Vrijdag aanstaande gaat jonkvrouw Lisabette trouwen. Graaf Bartolomeus wil dat zijn dochter trouwt met een echte Ridder. De enige ridder van Salehem, ridder Rat ziet dit wel zitten. Jonkvrouw Lisabette is eigenlijk verliefd op nar Sirolf, maar die is geen ridder... De enige kans voor Sirolf is ridder worden en wel voor de bruiloft. Gaat dit lukken?


Programma:


Het themaverhaal

Nar Sirolf is de hofnar van de strenge Graaf Bartholomeus en zijn Gravin Clementitia in het prachtige Salehem. Sirolf moet vaak optreden voor de Graaf, Gravin en hun beeldschone dochter Jonkvrouw Lisabette. Sirolf is smoorverliefd op Lisabette en ook zij is in de zevende hemel door Sirolf.
Graaf Bartholomeus heeft aangekondigd dat aanstaande vrijdag Lisabette gaat trouwen. Een huwelijkskandidaat heeft hij al. Ridder RAT. Alleen een Ridder mag met Lisabette trouwen en dus is alleen Ridder RAT een geschikte kandidaat.

Jonkvrouw Lisabette is het daar natuurlijk niet mee eens. Ze  moet niks hebben van die Ridder RAT. Ze is helemaal verliefd op Sirolf, en hij op haar. Wanneer ze dit aan haar vader en Ridder RAT vertelt word ze uitgelachen. ‘ Nar Sirolf is GEEN Ridder en mag dus NIET met jou trouwen’, beslist haar vader. Lisabette smeekt of Sirolf toch  niet een kans krijgt en Graaf Bartholomeus stemt uiteindelijk toe. ‘ Hij heeft tot vrijdag de tijd om te bewijzen dat hij een echte Ridder is. Vrijdag is de bruiloft.’

Lisabette en Sirolf zijn blij met de kans die Sirolf krijgt, maar het zal moeilijk worden. Graaf Bartholomeus heeft een lijst gegeven waaraan Sirolf moet voldoen;

  • Een Ridder heeft een kasteel nodig, zorg dus voor een stevig en mooi kasteel,
  • Een Ridder moet er verzorgt uitzien,
  • Zorg dat je alle ambachten kent en kunt,
  • Train je vaardigheid,
  • Win een duel van een echte Ridder,
  • Bewijs je moed.

Aangezien Sirolf natuurlijk helemaal geen Ridder is, wordt het nog een hele klus om hem om te toveren tot een echte stoere en moedige Ridder. Alleen als álle kinderen Sirolf helpen met bouwen, oefenen en leren gaat dit lukken.

Themafiguren

Nar Sirolf

Jonkvrouw Lisabette

Ridder RAT

Graaf Bartholomeus