Wat je zoal mee maakt

Wat je zoal op een kindervakantiedag mee kan maken

Als leiding

Het is vandaag dinsdag en we mogen als vos verkleed door het dorp. Eerst maar een geschikt plekje zoeken. Bij de zonnekamp staat een mooi bankje. Ik krijg tot mijn verbazing een kopje thee aangeboden van één van de kantine medewerkers. Vrij snel komen de eerste groepjes en we gaan een soort Egyptische ochtend gymnastiek doen. De groepen die niet aan de beurt zijn wachten even of gaan eerst een andere vos zoeken. Er zijn wat kinderen die als ze aankomen vertellen over bekenden in de zonnekamp of zelfs op dat moment familie zien. Er wordt dan ook een aantal keer tussen bewoners en kinderen heen en weer gezwaaid.  We doen ons spel voor de ramen van een dagverblijf maar spontaan zegt de mevrouw van de kantine dat we ook binnen wel een rondje mogen maken met onze Egyptische polonaise. Er wordt zelfs een speciaal muziekje op gezet en de bewoners klappen ons ritmisch toe. We vinden het zo leuk dat we met de volgende groepen het zelfde ritueel af gaan. De laatste groep is groep acht. We vragen ze hoe ze het vinden.

Als kinderen uit groep 8

Als we ze vragen wat ze er van vinden tot zo ver is het bijna unaniem leuk. Alleen Aniek zegt van niet. We schrikken een beetje en vragen waarom niet. Ze lacht, het is maar een grapje. Iza heeft haar oma gezien. En ze hebben in de vossenjacht ook een spreuk moeten bedenken.” Cleopatra wil jij de vloek verbreken om de mummie te wreken”. Zo onsamenhangend als dit leest zo vertellen de kinderen het ook allemaal door elkaar. Wel erg leuk om te zien hoe enthousiast ze zijn. Verder hebben ze een man gezien met een grootte baard en duikbril en een raar accent. Ene Heinz. Ook hebben ze een visser gezien die op nijlpaard vist. Er was groene cactus ranja in de oase. En de mummie had ’s morgens Arie vervloekt zodat hij langzaam in goud veranderde. De kinderen gaan vervolgens weer weg wat ik was ook hun laatste vos. Ik ga nog even de kantine in om mijn kopje terug te brengen en vraag nog wat ze er van vonden.

Als bezoekers van het dagverblijf

Mevrouw Hofstee had maandag toch zo veel lawaai in het dorp gehoord dat ze toch maar even uit haar raam had gekeken en daar kwam met politie sirene een grote stoet kinderen. Ze heeft nog een hele tijd staan zwaaien op het balkon, wat een spektakel. Ze wist niet dat dit maandag ging gebeuren. Ook mevrouw Hebbink heeft staan zwaaien. Mevrouw Starink wist er wel van want 2 kleinkinderen van haar doen voor het eerst mee en die had ze maandag avond nog gebeld. Zij vonden het ook leuk. We hadden gedacht dat onze polonaise misschien te vermoeiend zou zijn maar nee hoor graag zelfs dat is weer eens wat anders dan de krant lezen. Het zijn bijna allemaal mensen die nog zelfstadig wonen en hier af en toe 4 uurtjes komen om gezellig bij te kletsen, de krant lezen, knutselen of een lesje meer bewegen. We bedanken ze vriendelijk en gaan weer naar het bos.

Als kinderen van groepje 10

In het bos kunnen we bij het middag eten aanschuiven. Er zijn wat kinderen bij die wel 10 boterhammen op kunnen. Als ze hun drinken op hebben en alles weer is opgeruimd kunnen ze weer in de klimtoren. Een paar kinderen blijven beneden en vertellen over van alles en nog wat. “ kijk ik kan een spijker in een keer in het hout slaan” en een demonstratie volgt. We vragen hoe ze de vossenjacht vonden. Er waren allerlei vragen gesteld en er was een leuk raadseltje bij.” Het is blauw en licht”. Stijn lacht al voor hij het antwoord geeft, lichtblauw. Ook deze groep heeft een spreuk verzonnen. “ mummie oh zo stout wij betoveren jou en Arie wordt niet goud”. Sander is nog met een vriend over computer spelletjes aan het praten. We gaan een potje pesten. Kaarten wel is waar, eerst maar even de regels door nemen want dat is per kind bijna anders. Acht wacht, heer nog een keer en nog veel meer van die mooi rijmende regeltjes. Het spel gaat een stuk makkelijker in de praktijk. Ondertussen wordt er ook nog druk aan de hut gewerkt. Het meest indrukwekkende was de toch wel erg hoge uitkijktoren. “Eigenlijk zou het mooier zijn als de toren nog hoger word”. De leiding geeft aan dat dit niet mag i.v.m. veiligheid.
De sirene gaat en alle werkzaamheden worden direct gestaakt want het volgende spel begint. De Egypte spelen. Er zijn 12 opdrachten die op verschillende plaatsen in het bos moeten worden uitgevoerd. Zo moesten we onder andere schrijven met een oude Egyptische pen. Deze pen lijkt echter erg op een boomstam en we hebben de hele groep nodig om de pen op te tillen. De punt van de pen was dus ook al erg snel gebroken. Verder was er kokosnoot volleybal, schat zoeken, kamelen race, piramide bouwen en nog veel meer. Al met al weer garantie voor een boel plezier en veel rennen. Bij ieder goed antwoord verdienen we een woord. Deze woorden vormen de tegen spreuk om de vloek van de mummie weer op te heffen. Op deze manier verandert Arie niet in goud. Bij het laatste spel hoor je echt een soort gekraak en breken de wolken open en een stort regen volgt. Wij vluchten de hut in die redelijk waterdicht blijkt te zijn. Links en rechts om ons heen sneuvelen er toch wat zeiltjes. Veel groepen gaan de grote tent in. Er wordt een leuk muziekje opgezet. Je zou bijna vergeten dat het bos er uitziet als een groot moeras. Dit is echter geen probleem de spelletjes waren zo goed als klaar. We wachten het ergste af en gaan de meest korte route naar de koepel. Helaas, al weer een dag voorbij.

Video's Kindervakantieweek 2007

In 2007 zijn er enkele video's opgenomen.


Programma:


Verklarende woordenlijst

Arie Botgraver

Aan het begin van de kindervakantieweek kwam Arie Botgraver. Hij is een archeoloog. Wij hebben spelletjes gedaan om hem te helpen. Ik vind hem aardig. Hij heeft een echte mumme meegenomen en die heeft hem in goud veranderd. Maar toen hebben wij hem geholpen.
Esmée, groep 11

De lawaaioptocht

We gingen maandag om tien uur met een lawaaioptocht met de groepjes 1, 2, 3, 4 tot 12. We hebben mensen gemaakt. De politie reed voor ons. Alle 180 kinderen maakten lawaai en de begeleiders niet. En ik vond het leuk.
Groetjes...
Samantha, groep 11

Hutten bouwen

Er waren 12 groepen die allemaal een hut maakte. Iedere groep één hut. Onze vond ik het relext want we hadden een bank gemaakt. Alleen het zeil was gescheurd maar hij was super!!!
Groetjes: Deborah, groepje 11

De vossenjacht

Op dinsdag gingen we een vossenjacht doen. Er waren allerlei mensen van wie je een handtekening moest vragen. Soms moest je ook een opdrachtje doen, of vragen beantwoorden, als je het goed had kreeg je een woord.
Groetjes: Carmilla, groep 11

De Bonte Avond

De bonte avond was erg leuk en ik heb er erg van genoten. het leukste vond ik de vier jongens met rudie als meisje. Het was bij de Pol. En Samantha en Esmée hebben ook meegedaan.
Groetjes: Sanne W, groep 11

Spooktocht

Beste lezers, ik ga een stukje schrijven over de spooktocht. De spooktocht was heel leuk er waren mummies en farao's en ik werd ook meegenomen door iemand onder de brug en even later weer neergezet. Toen werd ik gepakt dor de farao. En nog veeeel meeeer.
Joris, groep 11

Slapen

Het slapen was gewoon met bewaking. 's Ochtends al weer vroeg wakker. Sommige waren pas iets later wakker. Toen hebben we nog ochtendgymnastiek gedaan.
Groetjes: Bodain, groep 11

Zwemmen

We hebben op donderdag gezwommen. Het was er heel erg druk maar het was toch leuk. Eéntje van ons groepje ging niet mee.
Groetjes Ilse Velthorst

De WC-wagen

Hallo ik ben Timo. Ik vertel iets over de wc-wagen. De wc-wagen is vies en er komt poep uit in een gat. Bah! Ik ben wel blij dat er één is want dan moesten we in het bos poepen. Ik zit er vlak naast me met mijn groep. Volgens jaar wil ik niet mer bij de wagen zitten want het stinkt heel erg.

Moddergevecht

Joris, Penny, Jeffrey, Timo en Lenn hebben een moddergevecht gedaan. Joris is hartstikke vies en Penny ook. Lenn is helemaal niet vies geworden. En Jeffrey en Timo vielen ook wel mee, zij waren niet zo vies als Penny en Joris. Verder was het hartstikke cool.
Groetjes!

Eindlied - Eindlied 2007

Eindlied KVK 2007 (Melodie CCR – Bad Moon Rising)

1.
Dit is het laatste liedje van de week nou
Het ging toch wel weer heel ontzettend gauw
Maar omdat het einde nu in zicht is
Toch nog maar iets tegen het gemis

Refrein:
Dit was het dan alweer
Maar niet de laatste keer
Volgend jaar staan wij weer klaar

2.
Maandagmorgen eerst de rust verstoren
In het hele centrum kon je ’t horen
Daarna hamers, spijkers en wat zagen
Hutten bouwen zonder veel te klagen

Refrein:
Dit was het dan alweer
Maar niet de laatste keer
Volgend jaar staan wij weer klaar

3.
Dinsdag vossen zoeken uit Egypte
Zonder dat de mummie daarbij flipte
Later zat het weer een beetje tegen
Maar ach, wat maakt het uit zo’n buitje regen

Refrein:
Dit was het dan alweer
Maar niet de laatste keer
Volgend jaar staan wij weer klaar

4.
Woensdag is de dag van overnachten
Speurtocht in de ochtend voor het wachten
In het donker ook nog langs wat spoken
Daarna is de bedtijd aangebroken

Refrein:
Dit was het dan alweer
Maar niet de laatste keer
Volgend jaar staan wij weer klaar

5.
Donderdag weer heel vroeg uit de veren
Ochtendgym en boterhammen smeren
Op een lege maag kun je niet zwemmen
En enthousiasme moet je niet afremmen

Refrein:
Dit was het dan alweer
Maar niet de laatste keer
Volgend jaar staan wij weer klaar

6.
Vrijdag is een dag van hutten slopen
Want de week is bijna afgelopen
’s Middags met de ouders door de modder
Erg goed voor de huid zo’n verse klodder

Refrein:
Dit was het dan alweer
Maar niet de laatste keer
Volgend jaar staan wij weer klaar
3x